Nederlandse-Echografie-Academie

Wat is echografie?

    

Wie zwanger is gaat periodiek langs bij de afdeling Radiologie voor een echografie. De welbekende afbeelding waarmee veel stellen hun zwangerschap bekendmaken, is de echo, die wordt gemaakt tijdens een echografie. Maar wat is echografie eigenlijk?

Echografie is een onderzoek van de status van weefsels en organen. Het is een soort kijkonderzoek. Dankzij de echografietechniek kan de groei van bijvoorbeeld een baby nauwlettend in de gaten gehouden worden. Organen, pezen en gewrichten worden op een beeldscherm in beeld gebracht met behulp van geluidsgolven met een hele hoge frequentie. Deze geluidsgolven zijn niet hoorbaar voor de mens, maar kunnen door een verschil in weerkaatsing een bewegend beeld vormen op een monitor. De verschillende soorten weefsels in ons lichaam kaatsen de geluidsgolven op een andere manier terug en door geavanceerde technieken kunnen we inwendig kijken.

Hoe werkt een echografie?

Een echografie is dus een kort onderzoek waarin weefsels, organen en gewrichten in beeld gebracht kunnen worden. De echografie is eigenlijk een soort filmpje (of beeld, als we spreken over een echo) dat alles wat onder de huid aanwezig is aan weefsels en dergelijke laat zien. Met name de zachte ‘weke’ delen zijn goed zichtbaar bij een echografie.

Een radioloog of echoscopist voert het onderzoek uit. Wanneer u wordt binnengeroepen voor het onderzoek mag u zich ontdoen van enkele kledingstukken en vervolgens plaatsnemen op de onderzoekstafel. De radioloog gebruikt een transducer om de geluidsgolven uit te zenden. Dit is een klein handapparaat dat gericht de geluidsgolven stuurt en deze ook weer ontvangt. Om te zorgen dat het contact tussen de huid en transducer optimaal is, wordt er eerst een speciale gel op de huid aangebracht. Wanneer er lucht tussen de transducer en bepaalde delen zit, is het beeld niet scherp. Door de transducer, ook wel echokop genoemd, over de huid te bewegen zijn er beelden zichtbaar op de aangekoppelde monitor. Dit onderzoek duurt vaak slechts 15 minuten en is geheel pijnloos. De gel kan hooguit wat koud en plakkerig aanvoelen.

Het kan nodig zijn dat u zich moet voorbereiden op een echografie, maar als dat het geval is, dan wordt u hierover geïnformeerd. Wanneer de radioloog een afwijking ontdekt tijdens de echografie, dan kan de radioloog het besluit nemen om direct een stukje weefsel te laten onderzoeken. Dit noemen we een punctie of biopsie. De patholoog onderzoekt of het goed- of kwaadaardig is.

Niet alleen voor zwangere vrouwen

De echografietechniek wordt veelal ingezet om te kunnen zien hoe een foetus/baby groeit in de buik. Echografie wordt echter voor meerdere soorten onderzoeken ingezet waarvoor het ontzettend handig is om zonder operatie inwendig te kunnen kijken. Waarom dat zo fijn is? Echografisch onderzoek maakt het doctoren makkelijker om de juiste diagnose te stellen, bijvoorbeeld bij twijfel. Het is een snelle manier van onderzoek en is veelzijdig inzetbaar. Dit maakt echografie geschikt voor meerdere soorten patiënten, dus niet alleen voor zwangere vrouwen. Echografie kan ook ingezet worden bij artrose van gewrichten en andere beschadigingen/letsels binnen de weke delen van het menselijk lichaam.

Gespecialiseerd beroep en opleidingen

Echografie is een specialistische techniek waar men echt voor opgeleid dient te worden. Iemand die niet weet hoe de uitslag en de beelden gelezen moeten worden, begrijpt het niet. Niet voor niets moet u opgeleid worden om dergelijke onderzoeken uit te kunnen voeren. NEAc biedt diverse opleidingen aan in echografie. Iedere soort echografie kent een andere aanpak, hoewel de echografietechniek hetzelfde is. Bij interesse in een echografie opleiding van NEAc kunt u de agenda raadplegen voor de startdata van onze diverse opleidingen.

 neac