top of page

STAP BUDGET 

WAT IS HET STAP BUDGET

Wil jij jouw positie op de arbeidsmarkt verbeteren en doorleren voor die leuke baan? Dan kun je gebruik maken van het nieuwe STAP-budget van de overheid! Daarmee kun je vanaf 1 maart €1000 per jaar krijgen voor een opleiding, cursus of beroepsopleiding. Zo kun je nog voordeliger of misschien zelfs wel geheel kosteloos studeren. Maak gebruik van STAP en zet die nieuwe stap in jouw carrière.

STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. De overheid heeft het STAP-budget in het leven geroepen om scholing en ontwikkeling te stimuleren. Vanaf 1 maart 2022 kan je als werkende of werkzoekende gebruikmaken van deze subsidie om jezelf bij- of om te scholen. Jaarlijks mag je voor één opleiding €1.000 STAP-budget aanvragen waarmee je jouw positie op de arbeidsmarkt kunt verbeteren. Het STAP-budget is bovendien een gift van de overheid, indien je de opleiding succesvol afrondt. Aanvragen kan vanaf 1 maart 2022 om 10:00 uur via het STAP-portaal van UWV. Een STAP-aanmeldingsbewijs is hiervoor verplicht en ontvang je na jouw voorlopige STAP-inschrijving bij NEAc.

Welke opleidingen onder het STAP-budget vallen vind je in ons opleidingsaanbod. Zijn de totale opleidingskosten minder dan €1.000? Dan betaalt UWV jouw opleiding. Als de kosten hoger zijn dan €1.000 betaal je het restbedrag zelf. 

WANNEER KOM JE IN AANMERKING VOOR STAP?

  • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.

  • Je bent in loondienst of ondernemer of je hebt momenteel geen werk.

  • Je ontvangt geen studiefinanciering, tegemoetkoming onderwijsbijdrage of andere publieke onderwijs financiering (met uitzondering van het Levenlanglerenkrediet).

  • Je opleiding start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn.

  • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-subsidie gekregen en er is nog budget beschikbaar.

STAP 1: SCHRIJF JE VIA NEAc IN VOOR EEN STAP-OPLEIDING

Check of jouw cursus of opleiding in aanmerking komt voor het STAP-budget. Dit zie je aan de STAP-sticker naast de opleidingsnaam bij NEAc. Geldt dit voor jouw opleiding? Schrijf je dan in via het inschrijfformulier en kies voor een STAP-inschrijving. Wij sturen jou na inschrijving het STAP-aanmeldbewijs.

 

STAP 2: VRAAG OP TIJD VIA UWV HET STAP-BUDGET AAN

Zodra de aanvraagronde van het UWV is geopend ga je naar het STAP-portaal van het UWV. Zoek hier de juiste opleiding van NEAc. Met het STAP-aanmeldbewijs van NEAc kan je nu jouw persoonlijke STAP-budget aanvragen.

STAP 3: UWV STUURT JOU EEN BERICHT OVER DE STATUS VAN JOUW AANVRAAG

Binnen 4 weken stuurt het UWV jou een bericht over de status van jouw aanvraag. Is de aanvraag goedgekeurd? Dan krijgen wij ook bericht van het UWV en gaan we direct voor jou aan de slag. Binnen 2 werkdagen na goedkeuring krijg je bericht van ons. 

VRAAG JOUW SUBSIDIE OP TIJD AAN!

Per jaar worden er vanuit de overheid 200.000 tot 300.000 STAP-subsidies toegekend. Iedere twee maanden is er ruimte voor een deel daarvan, waarvan de eerste aanvraagmogelijkheid 1 maart is. Dit betekent dat je er op tijd bij moet zijn. Zorg dus dat je jouw voorinschrijving bij NEAc ruim vóór 1 maart gedaan hebt. Dan zorgen wij dat jij vanaf 1 maart het STAP-budget kunt aanvragen bij UWV.

WAT GEBEURT ER ALS IK DE STAP-SUBSIDIE HEB GEKREGEN?

Gefeliciteerd, dat is natuurlijk geweldig nieuws! Wij gaan nu achter de schermen voor jou aan de slag. Het UWV stuurt namelijk een bevestiging naar NEAc zodat wij weten dat jij nu echt kunt gaan beginnen. Na deze bevestiging ontvang je binnen 2 werkdagen bericht van NEAc.

Het UWV betaalt jouw opleiding tot een maximaal bedrag van €1.000. Is jouw opleiding duurder dan €1.000, dan betaal je de overige kosten zelf. Ook kun je natuurlijk aan je werkgever vragen of er misschien een mogelijkheid is dat deze een gedeelte betaalt. Ook is er in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid om STAP te combineren met een andere subsidie.

 

WAT GEBEURT ER ALS IK STAP NIET TOEGEKEND KRIJG?

Heb je het STAP-budget in deze ronde niet toegekend gekregen? Dat is natuurlijk heel jammer en we begrijpen dat je dan teleurgesteld bent. Wil je het in een latere inschrijfronde bij STAP nog een keer proberen? Dat kan! Je mag het in het volgende tijdvak namelijk gewoon nog een keer proberen, vraag dan wel een nieuw STAP-aanmeldingsbewijs bij NEAc aan.

bottom of page