Nederlandse-Echografie-Academie

MSK Echografie

De eenvoud van de echografie maakt een snelle inventarisatie van de musculoskeletale structuren mogelijk. De combinatie met het lichamelijk onderzoek en de mogelijkheid om actieve en passieve bewegingen on beeldgeleiding te volgen maakt echografie onmisbaar voor MSK diagnostiek.

Er wordt veel tijd besteed aan positionering van de patiënt en scantechniek. Positioneren van de patiënt is essentieel teneinde echografische afbeeldingen te optimaliseren. We vervolgen met een grondige bespreking van de normale anatomie. Er zal ook direct een link worden gelegd tussen de echografische en overige beeldvormende anatomie.

De cursus is een combinatie van voordrachten en hands-on training. Daarnaast worden er echo onderzoek demonstraties gegeven die op een scherm gevolgd kunnen worden. Na afsluiting van elke module is er een korte toetsing waarbij de stof in grote lijnen zal worden langsgelopen. Deze toets is een combinatie van een theorie en praktijk gedeelte.

Tevens is het mogelijk een extra module te volgen om te leren hoe een echogeleide injectie van een gewricht veilig en accuraat kan worden uitgevoerd. Hiertoe is enige oefening met het echogeleid injecteren nodig waarna het injecteren op de juiste plaats door de herkenning van de individuele structuren relatief eenvoudig is.

Beschikbare modules:

  1. Schouder echografie
  2. Heup echografie
  3. Knie echografie