Echo opleiding laboranten

De Nederlandse Echografie Academie heeft zich tot doel gesteld een praktische echografie opleiding samen te stellen. De inhoud is tot stand gekomen door gedegen kennis van hetgeen op de werkvloer tijdens de dagelijkse werkzaamheden van de echograferende laborant wordt verwacht en sluit daarop naadloos aan. 

De cursus zal dan ook bestaan uit zeer veel praktische training ondersteund door relevante theorie in de juiste klinische context. Nieuwe inzichten en technieken zullen uiteraard ten grondslag liggen aan deze cursus. Aangezien wij streven naar een volledige integratie van deze cursus met de begeleiding in de kliniek wordt het van harte aanbevolen om casuïstiek uit de kliniek voor te dragen tijdens de cursusdagen. Dit zal het leerproces van elke cursist bevorderen. 

De nadruk van het eerste gedeelte van de cursus zal liggen op het uitvoeren van de standaard onderzoeken. Immers, herkennen van het normale is de basis voor het herkennen van afwijkingen. In het tweede gedeelte zal de nadruk liggen op het beschrijven en interpreteren van de afwijkingen. De relatie met pathologie, normale varianten en drogbeelden zal hierin een belangrijke rol spelen. Gedurende de cursus is het essentieel dat de cursist voldoende ervaring opdoet. Daarom is het voor het opleidingstraject noodzakelijk dat de cursist tijdens de opleiding tenminste 2 dagen op de afdeling ingedeeld wordt op de echokamer onder supervisie van een ervaren laborant en/of radioloog.

Onze cursus is zeer interactief opgesteld. Cursisten worden aangemoedigd om vragen, problemen en opmerkingen voor te leggen aan de cursusleiding. Deze vaak zeer illustratieve voorbeelden uit de dagelijkse praktijk dragen bij aan het verhogen van de kwaliteit van de cursus als geheel. We doen ons best om een ongedwongen en opbouwende, veilige sfeer tijdens de cursus te creëren. In onze optiek draagt dat bij aan verhogen van de interactiviteit en daarmee de optimalisering van het opdoen van kennis en ervaring. 

De totale cursus bestaat uit 20 lesdagen. De lesdagen zullen met name op de maandag plaatsvinden. Een lesdag duurt van 9:00 uur ‘s ochtends tot 5:00 uur ‘s middags. Hierdoor wordt een intensieve training gerealiseerd met veel persoonlijke oefentijd. Voor koffie, thee en lunch zal worden gezorgd. Onze cursuslocatie in Almere is centraal in het land gelegen en goed bereikbaar met auto en openbaar vervoer. Om toegelaten te worden tot het examen zullen tenminste 18 dagen van de cursus gevolgd moeten zijn. 

Waarom een echografie opleiding bij de NEAc:

  1. Als radiologen weten wij het best hoe we met echolaboranten samen kunnen werken, en wat er van de echograferende laborant in de kliniek verwacht wordt.

  2. De NEAc heeft reeds 10 jaar ervaring met het opleiden van huisartsen en medisch specialisten.

  3. Onze opleiding duurt slechts een half jaar waarna de laborant ingezet kan worden in de kliniek.

  4. Als grootste grootste opleider van Nederland bieden wij de meeste hands-on tijd.

  5. Maximale en intensieve persoonlijke begeleiding tijdens de opleiding is een van onze sterke punten.

  6. We beschikken over uitstekend lesmateriaal, zowel online als fysiek.


 

Meer informatie

Onderdelen en leerdoelen
Studiegieds

© Nederlandse Echografie Academie