top of page

Intraoperatieve mamma echografie

Op het gebied van de mammachirurgie is echo van evidente meerwaarde. De mogelijkheid die echo geeft om de tumor pre- en peroperatief af te bakenen, resectiemarges te bepalen en het preparaat te onderzoeken direct na de resectie is van ongekende meerwaarde. Hierdoor kunnen positieve snijvlakken worden voorkomen en tegelijk excessieve resecties worden voorkomen.

beschrijvig

Deze echografische techniek is eenvoudig door chirurgen aan te leren. Deze cursus is opgezet om chirurgen in 1 dag te trainen om echografie in te zetten tijdens de mammachirurgie. In de cursus wordt aandacht besteed aan de techniek van echografie, beeldvorming, anatomie, pathologie en praktische toepassing.

De faculty bestaat uit

  • Luc Strobbe (mammachirurg)

  • Susanne van der Velde (mammachirurg)

  • Katya Duvivier (mammaradioloog)

  • Jose Volders (mammachirurg)

  • Docent van NEAc.

In de theoretische blokken wordt behandeld hoe echografie in te zetten in de praktijk, hoe beelden te interpreteren en hoe de techniek van de IOUS uitgevoerd kan worden. 

De cursus duurt 1 dag en wordt op locatie in Almere gegeven. Hier zullen high-end echoapparaten beschikbaar zijn en is er ruimte voor de praktijkoefeningen en de theoretische verhandelingen.

salamanca2.jpg

"De kleinschaligheid was wel echt fijn. Zo komt iedereen voldoende aan de beurt en houd je aandacht van en interactie met degenen die op dat moment niet de echografie uitvoeren."

INHOUD

inhoud

In het praktijkgedeelte wordt in groepen van 2 of 3 cursisten geoefend op demomodellen, teneinde normaal mammaweefsel echogrfafisch te leren herkennen. Daarnaast wordt een weefselmodel uitgereikt. In dat weefselmodel zijn 3 “tumorlocaties” aangebracht, 3 “abcessen” en 1 “lymfeklier”. Iedere cursist krijgt de gelegenheid om een resectie van een van de tumoren te verrichten, een abces aan te prikken en een lymfeklier te onderzoeken en eventueel aan te prikken. 

VOOR WIE

De basiscursus is zo opgezet dat iedere chirurg (in opleiding) met basisechografie kennis deel kan nemen en de cursus af kan ronden met een adequate skillset om zelfstandig peroperatief echo te gebruiken.

 

Onder andere geschikt voor:

  • Chirurgen

  • Chirurgen in opleiding

oor wie

KOSTEN

ACCREDITATIE

De kosten voor de cursus bedragen € 695,-. Hierbij inbegrepen is al het lesmateriaal inclusief het lesboek en lunch.

De cursus is geaccrediteerd met 7 punten.

kosten

23 maart 2023

VOORJAAR 2023

22 september 2023

NAJAAR 2023

bottom of page