Nederlandse-Echografie-Academie

Echografie voor huisartsen

Door de veranderingen in de zorg is er een grotere behoefte om de patiënt indien mogelijk zoveel mogelijk uit de tweede lijn te houden. Indien diagnostiek en behandeling in de eerste lijn gedaan kunnen worden dan is dit over het algemeen kostenbesparend en bovendien wordt de druk op de ziekenhuiszorg verminderd waardoor er minder wachtlijsten ontstaan. Een van de diagnostische middelen die traditiegetrouw in de tweede lijn wordt gebruikt is het echografisch onderzoek. Het echo-onderzoek is snel, goedkoop, veilig en kan indien goed uitgevoerd, een substantiële bijdrage leveren aan het onnodig doorverwijzen naar een ziekenhuis.

Voor huisartsen heeft de Nederlandse Echografie Academie een keur aan opleidingen en cursussen. De meest gangbare stap is om te beginnen met de basiscursus abdominale echografie. Hier leert u de echografie en bent u aan het eind in staat om zelfstandig het abdominale echografie onderzoek te verrichten. In het kader van bij- en nascholing zijn er verschillende mogelijkheden,

Wilt u meer informatie dan kunt u een e-mail sturen naar info@neac.nl. Uw vraag wordt dan zo spoedig mogelijk beantwoord. Mochten er meerdere huisartsen in de regio geïnteresseerd zijn dan komen we graag meer vertellen tijdens een regioavond. Er is dan gelegenheid tot vragen stellen en het zelf ervaren van echografie.